Gå til indhold

Rusland

NATO's forhold til Rusland

NATO’s diplomatiske relationer med Rusland strækker sig tilbage til Den Kolde Krig og opløsningen af Sovjetunionen i 1991. I 1997 blev relationerne formaliseret, da NATO og Rusland underskrev ”NATO-Russia Founding Act”, der bl.a. ledte til etableringen af NATO-Rusland Rådet (NRC). I 1998 oprettede Rusland en diplomatisk mission til NATO, og i årene efter åbnede NATO hhv. et informationskontor (2001) og et militært forbindelseskontor (2002) i Moskva.


Som reaktion på Ruslands aggressive militære handlinger i Ukraine ulovlige og illegitime annektering af Krimhalvøen i 2014 suspenderede NATO alt civilt og militært samarbejde med Rusland. Til NATO-topmødet i 2016 besluttede NATO’s medlemslande, at NATO fremadrettet skulle følge en tospors-tilgang til Rusland, der byggede på både afskrækkelse og forsvar samt opretholdelsen af en periodisk, fokuseret og meningsfuld politisk dialog med Rusland. 


I oktober 2021 valgte Rusland at suspendere sin diplomatiske mission til NATO, og påkrævede NATO at lukke sine kontorer i Moskva. 


Den 24. februar 2022 indledte Rusland en omfattende, illegitim og uprovokeret invasion af Ukraine, som NATO har fordømt i de stærkest mulige termer. Invasionen udgør en alvorlig sikkerhedstrussel mod euro-atlantisk sikkerhed og har vidtrækkende geostrategiske konsekvenser. NATO-allierede har efterfølgende pålagt Rusland et sanktionsregime af hidtil uset grad og støttet Ukraine humanitært, økonomisk og militært via våbenleverancer.

 

Læs mere om NATO's reaktion på den russiske invasion af Ukraine her.

 

Læs mere om NATO’s forhold til Rusland her.