Gå til indhold

Det strategiske koncept

Det Strategiske Koncept er et kernedokument for NATO, som bekræfter Alliancens værdier og formål samt giver en kollektiv vurdering af det omkringliggende sikkerhedsmiljø. Konceptet driver NATO’s strategiske tilpasning og guider fremtidens politiske og militære udvikling.

Det Strategiske Koncept er siden Den Kolde Krigs afslutning blevet opdateret cirka hvert tiende år med henblik på at reflektere ændringer i det globale sikkerhedsmiljø og for at sikre, at Alliancen er fremtidssikret. Siden NATO’s grundlæggelse i 1949 har Alliancen opdateret sit strategiske koncept syv gange.

Det seneste koncept blev vedtaget på Lissabon-topmødet i november 2010 af NATO’s stats- og regeringschefer under ledelse af den daværende danske generalsekretær Anders Fogh Rasmussen. Det består af otte kapitler og kan læses her

 

 

Verden ser fundamentalt anderledes ud nu end i 2010, da det sidste strategiske koncept blev godkendt, og strategisk konkurrence er stigende. Derfor er det tid til at opdatere NATO’s Strategiske Koncept. 

På NATO’s topmøde i Bruxelles den 14. juni 2021 besluttede Alliancens stats- og regeringschefer i forbindelse med vedtagelsen af NATO2030-dagsordenen at påbegynde opdateringen af det Strategiske Koncept, så det tilpasses nutidens sikkerhedsmiljø og fremtidens sikkerhedsudfordringer. Opdateringen af konceptet forhandles og godkendes af det Nordatlantiske Råd og endosseres endeligt af NATO’s stats- og regeringschefer ved topmødet i Madrid den 28.-30. juni 2022.

Du kan læse mere om NATO’s næste strategiske koncept her.